Markéta Pekarová Adamová

Markéta Pekarová Adamová
Markéta Pekarová Adamová
Foto: Nextfoto
Petr Vlk |
redakce@zivotvcesku.cz
Publikováno: 1. 7. 2024

Markéta Pekarová Adamová je česká politička a předsedkyně strany TOP 09, která se vyznačuje svým energickým přístupem a angažovaností v sociální politice. Její kariéru doprovázejí i kontroverze, jako byly výroky během energetické krize či diplomatické nedorozumění v zahraničí​.

Jméno: Markéta Pekarová Adamová
Datum narození: 2. října 1984
Místo narození: Litomyšl, Česká republika

Vzdělání:

Markéta Pekarová Adamová vystudovala obor Andragogika a personální management na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde získala bakalářský titul v roce 2008. Později pokračovala ve studiu na Českém vysokém učení technickém v Praze, kde si zvolila obor Ekonomie a management v průmyslu. Dále absolvovala studium na Vysoké škole ekonomické v Praze, kde se specializovala na sociální politiku a pracovní trh​.

Kariéra:

Po ukončení studia pracovala ve společnosti T-Mobile, kde strávila téměř čtyři roky v obchodním oddělení. Následně působila v personální a vzdělávací agentuře, kde se věnovala přípravě vzdělávacích kurzů pro firemní klientelu​.

Politická kariéra:

Markéta Pekarová Adamová vstoupila do politiky v roce 2009 jako členka strany TOP 09. V roce 2010 byla zvolena do Zastupitelstva Městské části Praha 8, kde se soustředila na sociální oblast a protidrogovou prevenci. V roce 2014 byla zvolena poslankyní Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky a svůj mandát obhájila v letech 2017 a 2021. V roce 2015 se stala místopředsedkyní strany TOP 09, v roce 2019 byla zvolena její předsedkyní.

Manželství:

Markéta Pekarová Adamová je vdaná za Tomáše Pekaru, IT specialistu ze Slovenska. Jejich manželství je harmonické a plné vzájemné podpory. I přes své náročné pracovní závazky si Pekarová Adamová váží rodinného života a snaží se najít rovnováhu mezi profesními a osobními povinnostmi​.

Zájmy a osobní život:

Markéta Pekarová Adamová se věnuje dobrovolnické činnosti, a to jak v České republice, tak v zahraničí. Pracovala na projektech v dětských domovech v Arménii a Maroku, s postiženými lidmi v Srbsku a na environmentálním projektu ve Skotsku. Hovoří anglicky a má zájem o kulturu a sport​.

Kontroverze:

Markéta Pekarová Adamová se dostala do povědomí médií mimo jiné kvůli několika kontroverzním výrokům. V roce 2022 vyvolala veřejnou diskusi, když během energetické krize doporučila lidem, aby si v zimě oblékli svetr navíc, což někteří kritizovali jako necitlivé. Další kontroverze nastala během její návštěvy Arménie a Ázerbájdžánu, kde její výroky týkající se podpory arménského lidu vyvolaly kritiku ze strany Ázerbájdžánu, což vedlo k následnému objasnění a omluvě​​.

Články o Markétě Pekarové Adamové:

Pekarová Adamová si řekla o pozornost. V rudých  obtažených šatech vypadá jako bohyně ze Sněmovny
Pekarová Adamová si řekla o pozornost. V rudých obtažených šatech vypadá jako bohyně ze Sněmovny
Zahradil se nadneseně řečeno jako císař Nero krutě vysmál Pekarové Adamové. Tabulku se zlým skóre označil za impozantní, gratuloval i do TOP 09
Zahradil se nadneseně řečeno jako císař Nero krutě vysmál Pekarové Adamové. Tabulku se zlým skóre označil za impozantní, gratuloval i do TOP 09
Svetr navíc podle Markéty Pekarové Adamové: Redaktor s kamerou vyrazil na nákupy, ceny a výhřevnost se dramaticky liší. Ekonom spočítal, jaká je reálná úspora
Svetr navíc podle Markéty Pekarové Adamové: Redaktor s kamerou vyrazil na nákupy, ceny a výhřevnost se dramaticky liší. Ekonom spočítal, jaká je reálná úspora

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.