Andrej Babiš

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Nextfoto
Petr Vlk |
redakce@zivotvcesku.cz
Publikováno: 23. 9. 2024

Andrej Babiš, narozený v roce 1954 v Bratislavě, je významný český podnikatel a politik, který založil holding Agrofert a hnutí ANO 2011. Jeho kariéra zahrnuje funkce ministra financí a premiéra, ale také řadu kontroverzí spojených s jeho podnikáním a politickým působením.

Datum narození: 2. září 1954
Místo narození: Bratislava, Československo (dnes Slovensko)

Andrej Babiš se narodil v Bratislavě a své vzdělání získal na gymnáziu a poté na Vysoké škole ekonomické v Bratislavě, kde vystudoval zahraniční obchod.

Kariéra

Po ukončení studií se Babiš začal věnovat zahraničnímu obchodu. V 80. letech pracoval v zahraničí, kde zastupoval podniky spojené s československým zahraničním obchodem. Po sametové revoluci v roce 1989 se vrátil do Československa a zahájil svou podnikatelskou kariéru. V roce 1993 založil holding Agrofert, který se pod jeho vedením stal jedním z největších konglomerátů v České republice, zahrnující podniky v oblasti zemědělství, potravinářství, chemického průmyslu a médií.

Politická kariéra

V roce 2011 Andrej Babiš vstoupil do politiky založením hnutí ANO 2011. Toto hnutí rychle získalo podporu a v roce 2013 poprvé vstoupilo do Poslanecké sněmovny. Babiš se stal ministrem financí v koaliční vládě a v roce 2017, po vítězství hnutí ANO ve volbách, se stal premiérem České republiky. Během svého působení v politice byl Babiš často předmětem kontroverzí, zejména kvůli střetu zájmů a obviněním z dotačních podvodů.

Osobní život

Andrej Babiš je ženatý s Monikou Babišovou a má čtyři děti. Je známý svým aktivním zapojením do podnikání i politiky, což často přitahuje pozornost médií. Rodina Babišových je pravidelně sledována médii, a to jak v souvislosti s jejich podnikáním, tak s jejich soukromým životem.

Kontroverze

Během své kariéry čelil Andrej Babiš několika obviněním, včetně střetu zájmů spojeného s vlastnictvím Agrofertu a využíváním evropských dotací. I přes tyto kontroverze zůstává jednou z nejvýraznějších postav české politiky.

Zájmy

Kromě politiky a podnikání se Babiš zajímá o ekonomiku a společenské dění, což se často odráží v jeho veřejných vystoupeních a publikacích. Jeho zájmy a názory mají značný vliv na veřejný prostor v České republice.

Babiš se urval ze řetězu a tancem dal najevo, že nebude sedět v koutě. Dcera Vivien ho označila jako baby
Babiš se urval ze řetězu a tancem dal najevo, že nebude sedět v koutě. Dcera Vivien ho označila jako baby
Andrej Babiš zahalený peřinou oznámil, že má covid. Jan Pirk pro něho nemá dobré zprávy
Andrej Babiš zahalený peřinou oznámil, že má covid. Jan Pirk pro něho nemá dobré zprávy
Politolog odhadl, za jakých okolností nastane Babišův konec v politice
Politolog odhadl, za jakých okolností nastane Babišův konec v politice

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.